miercuri, 15 iulie 2009

reign of chaos

Am intrat in criza (si de timp), se pare ca nu mi-am luat pastilele la timp si in mod normal ar cam trebui sa imi duc veacul intr-un pat de fier zacand cu ochii in tavanul alb dintr-o camera de la la etajul 5, cu vedere spre strada in Spitalul 9. Cuvantul criza ne bantuie de cateva luni bune si ne-am cam obisnuit cu el...a devenit parte constanta din viata noastra de zi cu zi.. cum de altfel saptamanile trecute moartea lui Michael Jackon devenise evenimentul no. 1 in lume. Criza asta economica nu se lasa cu una cu doua, si loveste din plin Romania noastra draga. Incepi sa auzi ca, cutare firma a inregistrat pierderi, ca firma la care lucra unchiu' a dat faliment, ca se scumpesc taxele la facultate, ca te pun sa vii tu cu foi la examen si incetul cu incetul visul tau de a-ti deschide o ferma de mormoloci cu finantare de la UE se duce pe apa sambetei. Cand vine cate o furtuna si ameninta recoltele bunicii, ea isi intoarece fata catre Dumnezeu si il invoca smerita sa inceteze amenintarea (asta dupa ce a treierat duminica de frica ca nu cumva sa ploua luni), dar cu criza asta o mai fi tot mana lu' Dumnezeu?
S-ar putea sa depinda si de noi dar neah',las..e vina clasei politice si a astora care ne conduc.
Citeam ieri intr-un ziar cum ar fi posibila iesirea din criza a Romaniei..interesant!
Cica Romania ar avea cateva atuuri fata de altii in aceasta privinta, insa exista o problema a evaluarii realiste a momentului cand aceasta ar putea sa iasa din criza, oricum mai repede decat alte tari din Occidet, si anume datorita a trei gratii:
1.Ponderea scazuta a exporturilor din PIB ceea ce ar evidentia o dependenta mai slaba a economiei de pietele externe
2.Importurie relativ mici de energie adica o dependenta mai mica decat a altor tari a aproviozionarii externe cu energie
3.Nivelul derizoriu al creditarii in economie care inseamna o dependenta cu mult mai redusa fata de banci a finantarii economiei.
Ce tare suna! Asa am zis, pana ce am continuat sa citesc articolul. Toate acestea or fi ele realitati dar sunt interpretate superficial. Orice ar fi, dupa parea mea, economia romaneasca e strict depedenta de economia vest-europeana, fiind cam un apendice al acestei economii si deci iesirea noastra din criza se va face doar dupa iesierea acestora. Acum citez din articol: "O economie in care se vrea consum fara productie si importuri fara exporturi, in care hypermarketurile nu au in spate fabrici si masinile sosele pe care sa circule[..]. This is Rumenia! Dependenta mai slaba fata de exporturi pleaca de la premisa ca raul e in afara si nu inauntru, or raul principal este in tara. La fel, preturie la petrol sunt scazute tocmai datoria recesiunii mondiale, iar Romania nu profita de aceasta conjunctura.Societatiile straine care au pus mana pe pe exploatarea petrolului romanesc, a distributiei de carburanti, electricitatea, etc. taie si spanzura pe plan intern in favoarea profitului "In sfarsit, o mai slaba extindere a creditarii ascunde tocmai dezastrul principal. Pe de alta parte exista o creditare care depaseste cu 60% depozitele, adica pozibilitatiile reale ale economiei de a sustine creditarea.Pe de alta parte, este o creditare axata disproportionat pe consum si inca mai rau, pe consum din import si nu pe finantearea economiei .
Ce sa zic..Ne ducem dreaq! Dorel ar trebui sa o lase mai usor cu Unirea si sa aiba grija pe unde da cu tarnacopu ca altfel se arde rau! dar oricum ceilalti or sa rada zdravan de el;)). Noi sa fim sanatosi, deocamdata e destul de bine, minute berechet sunt la Cosmote, Loganu' nu s-a scumpit prea mult iar Guta nu o duce prea rau.. momentan si-a ras doar mustata..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu