luni, 10 august 2009

cand n-ai ce face...

Voi transcrie aici cateva idei interesante dintr-o carte de filosofie. Poate impropriu spus idei, ma rog, "chestii", desi acest cuvant poate da impresia ca sunt situat undeva prea departe in aer fata de ce am citit. Ca sa nu o iau de tot pe aratura trec direct la transcris:

Determinism si ..indeterminism

"Determinismul ofera o imagine asupra existentei ca intreg, avand ca nucleu ideile ca tot ceea ce se intampla este reglat de legi necesare si ca orice eveniment poate fi in principiu prevazut. A spune ca Universul in care traim este determinat inseamna a accepta, de pilda, ca faptul ca insiruirea acestor litere pe aceasta pagina putea fi prevazuta inca din primele secunde ale Universului. Insa daca am cunoaste toate cauzele si evenimentele care au actionat pana in acest moment si am avea o capacitate de analiza desavarsita, dar nu am putea prevedea ideile urmatoare, ar insemna ca Universul nu este determinat, ca exista cel putin unele evenimente care nu pot fi prevazute. In plus, afirmatia ca orice eveniment este inevitabil trasforma determinismul in fatalism"

"Principiul determinismului: toti norii sunt ceasuri.
Principiul indeterminismului: unele sisteme fizice sunt de tip nori"
[Karl Popper]


"Omule! Viata ta intreaga va fi intoarsa mereu ca un ceas de nisip si se va duce iarasi ca un mare minut al timpului, pana ce toate conditiile din care te-ai nascut se vor intoarce din nou in devenirea circulara a lumii. Atunci ai sa gasesti fiecare durere si fiecare placere, fiecare prieten sau dusman, fiecare speranta si fiecare eroare, fiecare fir de iarba si fiecare raza de soare, in legatura adanca a tuturor lucrurilor" [ Friedrich Nietzche]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu