luni, 9 noiembrie 2009

human evolution

Diferenta dintre om si animale este data de faptul ca animalele nu se sinucid.( o idee de-a mea..)

Sunt curios daca totusi stiinta a descoperit cazuri de-a lungul timpului. Instinctul de supravieturie este mult, mult mai profund in lumea animala, intr-o forma primordiala, pura, nealterata de evolutie. Omul si-a complicat atat de mult existenta, incat deserori e pus in stitutia de a nu mai sti ce nevoi trebuie satisfacute precum si ierarhia utilitatilor date de aceasta satisfacere. Uneori dispare dorinta de a trai, datorata dezechilibrului interior dar si tocmai datorita faptului ca nu s-a reusit in prealabil implinirea unei serii de alte dorinte. Filosofii disting ca diferente intre om si animal, printre altele, moralitatea si limbajul. In loc de limbaj as spune eu, cuvantul. Limbaj, ca forma de comunicare, existe desigur si in lumea animala, folosit pentru a exprima stari ca teama, nelinistea, durerea fizica si sentimente ca dragostea, afectiunea. Moralitatea impune constiina ca element generator al judecatii de sine. Ar trebui sa alegem binele in detrimentul raului, insa de prea multe ori alegem gresit. Atunci realizam ca se afla ceva acolo in noi care ne spune ca pur si simplu nu este bine ce am facut. Cand facem "bine", stim ca nu am facut ceva rau. Faptele sunt filtrate si catalogate prin negatii, raul nu e bine, binele nu e rau. Ca un micut paradox. Trebuie cautate explicatii, insa mereu pornind de la ipoteza de tu esti singurul vinovat.
Oare animalele au regrete?
Cel mai incantator lucru la om este dat de latura teleologica a vietii sale, in speta dezvoltarea credintelor si ideilor religioase. Omul este un animal spiritualizat, are un suflet mai presus de trup. Piramida lui Maslow cuprinde pe treapta cea mai de jos dimensiunea animalica cu nevoile sale fiziologice. Cat de frumos ar fi sa vedem cum o specie dezvolta o anumita religie! O comuniune de iepuri, dintr-o padure oarecare, sa inceapa sa creada cu ardoare in fluturi, sa le vada ca fiinte superioare, creatoare, divintati, ceva mai presus decat viata lor intre hrana si fuga de pradatori...Cate orizonturi a deschis teoria evolutionismului lui Darwin! Cate scopuri daramate, alte cauze si alte efecte! Inteleg de ce a fost considerata de religie atat de periculoasa, a starnit mai multe neintelesuri decat intelesuri acest adevar. Este Pamantul facut sau nu, numai pentru noi oamenii? Daca nu, acest taram ostil ne-a silit de-a lungul timpului sa ne adaptam continuu. Evolutia este cheia, mutatiile genetice si inca misteriosul ADN fac diferenta intre noi si o broscuta.

Inainte de a dormi, ma ard pleoapele, le simt fierbinti, ca si cum fiecare gand ar veni invelit in flacari ale caror limbi se strecoara prin pupile, incalzindu-mi-le. Acestor minute chinuitoare nu ma pot opune, stiu ca visele trebuie sa vina numai trecand prin starea asta si astept chircit sub patura, sigur ca voi traversa pe nesimtite acest zbucium. Cand plangem noaptea, lacrimile ni se scurg in suflet, nu mai sunt amare, sunt de-a dreptul dureroase chiar daca noi nu simtim asta. Durerea este a lor, nu ca o percepem noi ca durere. Daca am atinge acele lacrimi, ne-am prabusi instantaneuu in propriile noastre ruine. Din cauza acestor lacrimi nocturne ne trezim de multe ori dimineata tristi si nu stim de ce....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu